Neden İstanbul?

Neden İstanbul

Tarih boyunca birçok medeniyete başkentlik yapmış olan İstanbul, geçmişinden aldığı güçlü birikimi geleceğe taşıyor. Sahip olduğu dinamik habitatı ve kozmopolit yapısı ile İstanbul, kültürel cazibesinin yanı sıra yeni ekonomik fırsatlar da sunuyor.

Küresel bir köprü

Küresel Bir Köprü

İstanbul, Avrupa ile Asya’yı birbirine bağlayan kıtalar arası köprü misyonuyla kültürel, siyasi ve ekonomik alanlarda önemli bir role sahiptir. Geçmişten günümüze İpek Yolu, Baharat Yolu gibi dünyanın önemli ticaret yolları üzerinde yer alan İstanbul, İpek Yolu’nu canlandırarak Pekin’den Londra’ya kadar kesintisiz küresel bir ticaret yolu oluşturmayı hedefleyerek yürütülen Bir Kuşak, Bir Yol Projesi ile bu rolünü sürdürmeye devam etmektedir.

Küresel bağlantıların kesişim noktasında yer alan İstanbul, 4 saatlik uçuş mesafesi ile 1,6 milyar nüfusu olan 30 trilyon dolarlık küresel ticaret hacminin ortasında yer almaktadır. Sahip olduğu coğrafi konum dolayısıyla, İstanbul’da günlük mesainin dört saati Asya ülkeleriyle, altı saati ise Avrupa ülkeleriyle denk gelmektedir. Bu özelliği ile İstanbul, piyasalarda önemli bir aktör olarak rol alabilmekte ve aktif bir iş merkezi olarak konumlanabilmektedir.

200 milyon yolcu kapasitesi ile İstanbul Havalimanı, “dünyada en fazla yolcuya ev sahipliği yapan havalimanları” arasında “en çok gelişme kaydeden 2’nci havalimanı” unvanıyla 124 farklı destinasyondan her gün milyonlarca misafiri ağırlamaktadır.

Dünyanın gözde turist çekim merkezlerinden biri olan İstanbul, 51,9 milyon ziyaretçi sayısıyla, dünyanın 6’ncı, Avrupa’nın ise 4’üncü en çok tercih edilen turizm rotasıdır.

Güçlü ve İstikrarlı Ekonomi

Güçlü ve İstikrarlı Ekonomi

15,5 milyon kişi ile Avrupa’nın en genç nüfusuna sahip şehri olan İstanbul, 1 trilyon 155 milyar TL GSYH’si ile Türkiye GSYH'sinin yüzde 31,2’sini üretmesinden dolayı hem Türkiye hem de dünya ekonomisinde önemli paya sahip bir finans ve iş merkezidir.

“Satın Alma Gücü Paritesi”ne göre Türkiye, dünyanın 13’üncü, OECD ülkeleri içinde ise 7’inci en büyük ekonomiyesahip ülke konumundadır.Türkiye, Dünya Borsalar Federasyonuna (World Federation of Exchanges, WFE) üye borsalar arasında en likit 2’nci organize sermaye piyasasına, güçlü ve rekabetçi bir bankacılık sektörüne ve 391,2 milyar dolarlık dış ticaret hacmi ile birlikte çok geniş bir finansal ve ekonomik altyapıya sahiptir.

Nitelikli ve dinamik insan kaynağı

Nitelikli ve Dinamik İnsan Kaynağı

İstanbul, zengin ve eşsiz tarihi mimarisi, geniş mutfak kültürü ve sayısız kültür-sanat etkinliğine ev sahipliği etmesiyle “çok kültürlü” bir metropoldür. Dört mevsimin yaşandığı iklimi ile hem yaşamak hem de çalışmak için tercih edilen şehirlerin başında gelmektedir.

İstanbul, Türkiye’deki 33,1’lik ortanca yaş ve yüzde 53,6’lik iş gücüne katılım oranı ile geleceğin iş gücü piyasasının değişkenliğine kolay uyum sağlayan, dinamik ve nitelikli bir demografik yapıya sahiptir. Bu açıdan küresel finans şirketlerine zengin insan kaynağı sunmaktadır.