
Finans Ofisimiz, Afyonkarahisar’da Katılım Finans Konusunda Reel Sektör Temsilcileriyle Bir Araya Geldi
Finans Ofisimiz, 18-19 Ekim 2022 tarihlerinde Afyonkarahisar’da reel sektör temsilcileriyle bir araya gelerek, Türkiye'nin katılım finans stratejisi ve ekosisteminin reel sektöre sunacağı fırsatları değerlendirdi.
Finans Ofisimiz ve Ziraat Katılım’ın iş birliğinde, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Afyonkarahisar şubesi ev sahipliğinde, 18 Ekim 2022 tarihinde "Reel Sektör Perspektifinden Türkiye'nin Katılım Finans Stratejisi" başlıklı toplantı gerçekleştirildi. MÜSİAD Afyonkarahisar şubesi üyelerinin katıldığı toplantıda, Türkiye'nin katılım finans stratejisi ve ekosisteminin reel sektöre sunacağı öngörülen fırsatlar ile sektör temsilcilerinin katılım finans alanındaki beklentileri istişare edildi.
Toplantıda konuşan Finans Ofisi Başkanımız Prof. Dr. Göksel Aşan, 2 hafta önce Katılım Finans Strateji Belgesi’ni açıkladıklarını söyledi. Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla başladıkları çalışmayı tamamladıklarını kaydeden Başkan Aşan, "Katılım finansın Türkiye'de, Türkiye'nin de bu alanda bölgede çok ciddi bir potansiyeli olduğunu düşünüyoruz. Dolayısıyla bu alan iyi kurgulanarak, bütün paydaşlarla ortaklaşa geliştirmek üzere çaba harcanırsa, katılım finansın çok kısa sürede büyüyeceği kanaatindeyiz. Özellikle katılım finansın büyümesinin de Türkiye için çok hayati önemde olduğunu düşünüyorum" dedi.
Başkan Aşan, konuşmasına şöyle devam etti:
"Katılım finans sisteminin büyümesi, sadece katılım finans kurumları için değil, finansal kaynakların etkin kullanımı için de çok önemli olduğunu düşünüyorum. Riskin paylaşıldığı bir finansal ortamın herkesi, yani üretim tarafını, tasarruf tarafını ve aracılık eden kurumları da büyüteceği, bunların hepsini memnun edeceği kanaatindeyim. O yüzden katılım finansın gelişmesine çok önem veriyoruz. Tabi bu alana, siz değerli reel sektör mensuplarının desteği de oldukça önemli. Yani hem tasarruf tarafından, hem de kaynak kullanımı tarafından ilk adresinizi katılım finans kurumları yaparsanız bundan da çok memnuniyet duyarız. Bu kurumlar da eminim size olumlu cevap vermek için ellerinden geleni yapacaklardır."
Ziraat Katılım Genel Müdürü Metin Özdemir de, Ziraat Katılım'ın 29 Mayıs 2015'te kurulduğunu kaydetti. O günden bugüne 7 yıldır hızlı bir büyüme performansıyla şu an sektörde ikinci sıraya yükseldiklerini belirten Özdemir, "Sektörde birçok ilklere, güzelliklere imza attık. Ziraat Katılım olarak önümüzdeki dönemde de bu çalışmalarımıza yoğun bir şekilde devam edeceğiz." diye konuştu.
Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde "Tarımın Finansmanında Katılım Finansın Potansiyel Rolü" başlıklı panel düzenlendi
Finans Ofisimiz ile Ziraat Katılım iş birliğiyle "Tarımın Finansmanında Katılım Finansın Potansiyel Rolü" paneli, 19 Ekim 2022 tarihinde Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ev sahipliğinde düzenlendi.
ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser’in açılış konuşmasıyla başlayan panelde, önümüzdeki dönemde katılım finans sisteminin ve ürünlerinin reel sektörün finansmanına yönelik katkıları değerlendirildi.
Finans Ofisi Basın Müşavirimiz Murat Oktay’ın moderatörlüğünde gerçekleşen panelde, Finans Ofisi Katılım Finans Dairesi Başkanımız Dr. Tarık Akın, Ziraat Katılım Genel Müdürü Metin Özdemir, Ürün Yönetimi ve Dijital Bankacılık Grup Başkanı Suat Tüccar ve Perakende Bankacılık Grup Başkanı Mustafa Kürşad Çetin konuşmacı olarak yer aldı.
“Katılım finans önemli bir yapısal dönüşüm geçirerek, özellikle reel sektörün hane halklarının finansmanında önemli bir rol oynamalı”
Katılım Finans Dairesi Başkanımız Dr. Tarık Akın panelde, Türkiye ekonomisinin çok uzun yıllardır bankacılığa dayalı finansal modeli benimsemiş bir ekonomi olduğunu anlattı. Finans sektörünün krediye dayalı bir anlayışı olduğunu aktaran Akın, "Katılım finans anlayışı ve stratejisi, Türkiye Ekonomi Modeli’nin finansal olarak en önemli ayaklarından biri olmayı hedefliyor. Dünyadaki ismiyle İslami finans, aslında 1400 yıldır var. Türkiye'de de resmî olarak 1984 yılından itibaren faizsiz finans kurumları faaliyete başlıyor. Finansal sistem içerisinde yüzde 1'ler seviyesinden bugün yüzde 10'a ulaşmış durumda. Bu çok güzel ve önemli bir gelişme. Ama biz, 'bu yetmez' diyoruz. Katılım finans önemli bir yapısal dönüşüm geçirerek, özellikle reel sektörün hane halklarının finansmanında önemli bir rol oynamalı diye düşünüyoruz. Bizim derdimiz bu" dedi.
“Yüzde 10'a yaklaşan bir pazar payına ulaşmış olduk"
Ziraat Katılım Genel Müdürü Metin Özdemir de katılım finansın Türkiye'de 2000'li yıllara kadar çok bir mesafe kat etmediğini ve bankacılık sektöründeki paylarının yüzde 1,5 civarlarında olduğunu kaydetti. 2000'li yıllardan sonra yapılan düzenlemelerden sonra sektörün önünün açıldığına dikkat çeken Özdemir, şöyle devam etti:
"2015'te ilk kamu katılım finans kurumu olarak Ziraat Katılım faaliyetine başladı. Kamunun da bu sektöre girmesiyle birlikte en önemli olan vatandaşlarımızdaki güven noktası da tamamlanmış oldu. Kamu, katılım finans sektöründe ciddi bir güven aşıladı diyebiliriz. Vakıf Katılım ve Emlak Katılım'ın da peş peşe açılmasıyla birlikte sektöre ciddi bir rekabet ortamı getirmiş olduk. 2015'te yüzde 4,5'larda olan bankacılık içindeki payımız, şuan yüzde 10'a yaklaşmış durumda. Yani, 6-7 yıl içerisinde hakikaten kamunun burada ne kadar etkin olduğu gözle görülür bir şekilde ortaya çıkmış durumda. Yüzde 10'a yaklaşan bir pazar payına ulaşmış olduk. Bütün katılım finans sektörünün aktif büyüklüğü şuan 1 trilyonu aşmış durumda."