
Finans Ofisi Başkan Yardımcımız Necip Fazıl Kaymak, TÖDEB’in Genel Kuruluna Katıldı
Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği’nin (TÖDEB) 3. Olağan Genel Kurul Toplantısı, 17 Mayıs 2022 tarihinde yapıldı.
İstanbul’da gerçekleştirilen genel kurulun açılış konuşmalarını, Finans Ofisi Başkan Yardımcımız Necip Fazıl Kaymak, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Genel Müdür Yardımcısı Serdar Murat Öztaner, Rekabet Kurumu Başkan Yardımcısı Faik Metin Tiryaki ve TÖDEB Başkanı Burhan Eliaçık yaptı.
Genel kurulun açılışında konuşan Necip Fazıl Kaymak, finteklerin son yıllarda finans sektöründe ağırlığını artırdığını, yeni iş modelleri, yeni uygulamalar ve bunların iletişim çalışmalarıyla sık sık karşılaşmaya başlandığını, dünyada finansal teknolojilere yönelik ilgi ve eğilimin giderek arttığını ve fintek sektörüne yapılan yatırım tutarlarının günden güne yükseldiğini ifade etti.
Fintek alanında yapılan yatırımlar 2021 yılında rekor kırdı
Finansal teknolojilerin, Türkiye’deki en dinamik sektörlerden biri olarak hızla büyümeye devam ettiğini belirten Kaymak, “Türkiye fintek ekosisteminde, mevcut durumda 564’ü aktif olmak üzere toplamda 650 fintek şirketi bulunuyor. Ödemeler dikeyinde faaliyet gösteren 225 şirket bulunmakta olup, bunu da 76 şirket ile kripto varlık ve 75 şirket ile de bankacılık dikeyleri takip ediyor. Fintek alanında yapılan yatırımlara baktığımızda, ülkemizde yapılan yatırımlar içerisinde ön plana çıktığını görüyoruz. 2021 yılını bu anlamda bir rekor yılı olarak nitelendirmek mümkün. 2021 yılında fintek sektöründe, toplam 32 fintek ve bunların aldığı 65 milyon dolarlık yatırımla tüm zamanların en büyük yatırımını görmüş olduk” diye konuştu.
“Ülkemiz finansal teknoloji alanında büyük bir potansiyele sahip”
Kaymak, uluslararası yatırımcılar için gözde bir merkez olarak, Türkiye’nin finans alanındaki en önemli projelerden birisi olan ve fintek ekosistemine ev sahipliği yapması hedeflenen İstanbul Finans Merkezi’nin faaliyete geçmesiyle, fintek sayısının artacağı ve yeni fintek iş modellerinin gelişeceğini dile getirerek, sözlerine şöyle devam etti:
“Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi olarak ülkemizin fintek konusunda dünyanın önemli ve önde gelen ülkeleri arasında bulunmasını en öncelikli hedefler arasında değerlendirmekte ve bu doğrultuda çalışmalarımızı tüm ilgili kurum ve kuruluşlarla koordinasyon içerisinde yürütmekteyiz. Ülkemiz, sahip olduğu teknolojik yetkinlik ve finans sektöründeki engin tecrübesi sayesinde finansal teknoloji alanında büyük bir potansiyele sahiptir. İFM’nin temel odaklarından biri olan fintek sektörüne yapılan yatırımların daha da artması, yenilikçi iş modellerinin ülkemize kazandırılması ve ilerleyen süreçte finansal hizmet ihraç eden bir ülke olmamız için çalışmalarımızı yoğun bir şekilde ve kararlılıkla sürdürmekteyiz.”
“Milli Fintek Strateji Belgesi’ni yakın bir zamanda paylaşacağız”
Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi olarak fintek sektörünü canlandırmaya ve ekosistemi geliştirmeye yönelik attıkları adımlara da değinen Kaymak, şu açıklamalarda bulundu:
“Fintek sektörümüzü uluslararası arenada daha da güçlü kılacak ve bu anlamda ülkemiz yol haritasını belirleyecek, oldukça değerli bir strateji belgesi olan Milli Fintek Strateji Belgesi’nin çalışmalarını tamamladık, yakın bir zamanda sektörümüz ve kamuoyu ile paylaşıyor olacağız. Fintek ekosistemine önemli bir katma değer sağlayacağına inandığımız bir diğer çalışmamız ise İstanbul Finans ve Teknoloji Üssü projemizdir. Teknopark statüsünde olması planlanan bu projenin, fikir geliştirme aşamasından başlayarak, mentorluk hizmetlerinin ve hızlandırıcı programların sağlanacağı bir yapı olmasını planlıyoruz. Sadece finteklerin yer alacağı bu tematik yapı içerisinde, sunulacak teşvikler ile fintek şirketlerine faaliyetlerinde kolaylık sağlayacak bir ekosistemi oluşturmayı hedefliyoruz. Bir diğer önemli çalışmamız ise; sektörümüzün ihtiyaç duyduğuna inandığımız raporlama alanında, Türkiye fintek ekosistemi için güncel verilerin ve gelişmelerin takip edilebileceği bir doküman hazırlamak oldu. Türkiye Fintek Ekosistemi Durum Raporu adıyla yayınladığımız çalışma ve diğer raporlarımızın sayısını artırarak sektörümüzün istifadesine sunmaya devam edeceğiz. Yerli ve yabancı fintek girişimci ve yatırımcılarına Türkiye fintek sektörünü daha iyi tanıtmak amacıyla yürütülen ve son aşamaya gelen bir diğer çalışmamız ise Türkiye Fintek Rehberi. Fintek alanında bir ilk olacak bu rehberin ülkemiz fintek ekosistemi için hem tanıtıcı hem de sektöre yol gösterici bir doküman olacağına inanıyorum. Şirketlerin iş modellerinde hangi düzenlemelere ve hangi yükümlülüklere tabi olduğu, ekosistemde hangi kurum ve kuruluşlarla irtibatta olması gerektiği gibi önemli bilgilerin yer aldığı faydalı bir rehber olacak. Bu rehber çalışmasını da çok yakın bir zamanda sektörle paylaşmayı planlıyoruz.”